Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarop je tijdens de looptijd niet aflost. Je betaalt gedurende de looptijd alleen hypotheekrente. Hierdoor heb je relatief lage maandlasten. Aan het einde van de looptijd, meestal na 30 jaar, moet je de hypotheek wel in één keer terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Hiervoor moet je in de tussentijd zelf sparen of kapitaal opbouwen.

Je mag nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Sinds 2013 mag een nieuwe aflossingsvrije hypotheek echter niet hoger zijn dan 50 procent van de woningwaarde. Als een woning bijvoorbeeld € 300.000 waard is, mag je dus maximaal € 150.000 lenen op basis van een aflossingsvrije hypotheek. Voor de andere € 150.000 kun je een annuïteiten- of lineaire hypotheek afsluiten, of eigen geld inbrengen. Daarnaast mag je de rente voor een aflossingsvrije hypotheek die je in 2013 of later hebt afgesloten niet meer aftrekken van de belasting.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand een vast bedrag aan de hypotheekverstrekker betaalt. Dat heet een annuïteit. Dit maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Het bedrag is zo berekend dat je aan het einde van de looptijd de hele hypotheek hebt afgelost en alle verschuldigde rente hebt betaald.

Een annuïteitenhypotheek past goed bij je als je in de beginjaren lage maandlasten wilt en in de toekomst verwacht de hogere maandlasten te kunnen betalen (bijvoorbeeld door een hoger inkomen). Je betaalt in het begin namelijk relatief veel hypotheekrente voor je annuïteitenhypotheek. Die rente mag je aftrekken van de belasting. Hierdoor zijn je netto-maandlasten aan het begin relatief laag. Naarmate de hypotheek langer loopt, betaal je steeds minder rente en heb je dus minder hypotheekrenteaftrek. Hierdoor stijgen je netto-maandlasten gedurende de looptijd.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarop je elke maand een vast bedrag aflost. Dat heet lineair aflossen. Boven op het bedrag dat je aflost, betaal je elke maand de hypotheekrente over de nog openstaande hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd is dan de hele hypotheek afgelost.

Bij de start van een lineaire hypotheek is de openstaande hypotheeksom hoog. Je betaalt dan veel hypotheekrente boven op je maandelijkse aflossing. Hierdoor zijn je maandlasten aan het begin hoger dan bij een annuïteitenhypotheek. Je lost op een lineaire hypotheek wel sneller af, waardoor je hypotheeksom over de eerste helft van de looptijd sneller daalt dan bij een annuïteitenhypotheek. Hierdoor betaal je over je hele lineaire hypotheek minder aan hypotheekrente dan voor een annuïteitenhypotheek. Een lineaire hypotheek is over de gehele looptijd goedkoper.

 

 

Wat is een bankspaarhypotheek?

Een bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks geld apart zet, in een geblokkeerde spaarrekening, voor de aflossing van je hypotheek. Elke maand betaal je hypotheekrente over de volledige hypotheekschuld aan de geldverstrekker.  Een bankspaarhypotheek kan heel voordelig zijn, doordat je belastingvrij spaart en je optimaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek over de hele looptijd.

Op de einddatum van je bankspaarhypotheek wordt het saldo op je spaarrekening vrijgegeven, en los je in één keer je hypotheek af. Deze vorm van aflossen is sinds 1 januari 2013 niet meer toegestaan. Wel is het (nog) mogelijk om een bestaande bankspaarhypotheek voort te zetten.

Are you Dedicated, Hardworking, and Fun? Join Us!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip. ex ea commodo consequat.

See job offers

Ongeacht de Hypotheekvorm of wensen

Samen komen we er wel uit! 

Neem Contact Op